středa 12. února 2014

Netestováno na zvířatech

Krásný den!

Pojďme se dnes podívat na zoubek problematice testování kosmetiky a kosmetických přípavků na zvířatech. Možná si říkáte proč kupovat kosmetiku, která není testována...? Ročně umírají tisíce zvířat kvůli testování přípravků, které obsahují složky, které v historii již byly otestovány, je schváleno přes 20 000! chemických látek k užívání v kosmetickém průmyslu. Pokud náhodou firma chce použít novou látku, může ji testovat jiným způsobem (více zde). Pro silné žaludky: zkuste si zadat do vyhledávače "testování na zvířatech" a vypadne vám spoustu obrázků zubožených zvířat. Testy probíhají totiž nejen na potkanech, ale na králících, kočkách, psech, opičkách...
 Říkáte si, jakto, že se stále využívají zvířata, když by to šlo i bez nich? Důvodem jsou samozřejmě finance, testy na tkáňových kulturách jsou finančně mnohem náročnější.
V Evropské unii platí od března 2013 zákaz testování kosmetiky na zvířatech, ale kvůli ne zcela jasné formulaci stále nechává prostor pro pokusy.

Jak poznat, která firma netestuje své výrobky na zvířatech?
Jsou 3 pravidla, podle kterých se dá řídit při zkoumání firmy, zda testuje, či ne:

1) Firma sama provádí pokusy, na webových stránkách lze najít větu ve smyslu: Nejpřednější je pro nás zdraví našich zákaznic, testujeme kvůli rizikům alergií a podobně.
Zde např. prohlášení z  webu Maybelline

... However, for some new ingredients, there’s still a small gap between what the replacement tests can help us predict about the ingredient and what we need to know to ensure its full safety, for example when predicting the ingredient’s potential for skin allergy. For these reasons, we still need to perform some animal testing, which today represents less than 1% of our safety assessments.


2) Mnoho firem na svých webových stránkách tvrdí, že netestují, ale již nedodají, že si platí jinou firmu, která pro ně složky i finální produkty testuje.
Např. Nivea, viz zde

3) Pokud kosmetická firma prodává své zboží přímo na čínském trhu (neplatí pro eshopy zasílající do Číny), tak je kosmetika také testována, neboť čínské zákony nařizují, že veškeré produkty prodávaní na tamějším trhu musí být testovány na zvířatech.
HCS certifikát byl odebrán firmě Yver Rocher a L'Occitane po vstupu na čínský trh. Zde naleznete prohlášení Yves Rocher, zde L'Occitane.


Jestli nevíte, zda daná značka testuje, zkuste hledat tento obrázek králíka, který značí, že daný produkt má certifikát HCS (Human cosmetics standard).

















Dále také produkty s certifikátem přírodní (bio) kosmetiky také nejsou testovány na zvířatech.
Např. BDIH




















A mezi kosmetickými značkami, které nespadají do škatulky přírodní kosmetika se také najdou produkty cruelty free. Nejlepším zdrojem informací jsou webové stránky jednotlivých značek, případně různé shrnující stránky:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za všechny vaše komentáře!